Tomáš

Vaření jako má cesta životem Jako kuchař jsem procestoval Evropu a měl možnost se seznámit s rozdílnými druhy restauračních zařízení i odlišnou kultu...

Vaření jako má cesta životem

Jako kuchař jsem procestoval Evropu a měl možnost se seznámit s rozdílnými druhy restauračních zařízení i odlišnou kulturou stravování. Od velikánů, hotelů se sedmisty pokoji, po drobky, rodinné restaurace.

Rád si promítám v hlavě momenty, kdy v absolutním tempu rozpálené kuchyně sleduji od sporáku vlny, které se rozbijí o řecké pobřeží. A nebo při ranní přípravě zeleniny pozoruji, jak se zvedá mlha a slunce začíná osvětlovat kopce do dáli se táhnoucích hor ve švýcarském středohoří.

Množství rozdílných charakterů, konceptů a surovin nesmazatelně ovlivnilo můj pohled na tvůrčí proces a rozšířilo úhel pohledu na vaření a kulturu jídla.

Tak jako jedinečnost každé chvíle i cesta životem nás všech je nezaměnitelná. A podobným způsobem vnímám i recepty a tudíž výsledné pokrmy. Konkrétní místo či sezona nabízí určité suroviny. Potom vstupuje do hry rozšířené vědomí zkušenostmi, když z běžných ingrediencí tvořím jedinečný pokrm díky netradičním kombinacím nebo úpravou technologického postupu přípravy.

Rád přistupuji k vaření jako k činnosti vedoucí k otevření se novým možnostem, objevení nepoznaných cest a způsobu, jak prostřednictvým pokrmu proměnit okamžik v zapamatováníhodný bod na cestě putování životem.

Vydejte se se mnou na cestu.

Photos